Wees geduldig: Sam Bankman-Fried kan heel, heel lang de gevangenis in

08 Dec 2022

Wees geduldig: Sam Bankman-Fried kan heel, heel lang de gevangenis in

Het is nu meer dan een maand geleden sinds het CoinDesk-rapport dat de FTX-uitwisseling van Sam Bankman-Fried ontrafelde, wat een van de grootste en meest flagrante criminele fraudes in de menselijke geschiedenis zou kunnen zijn. Maar we krijgen nog steeds een gestage stroom van gruwelijke onthullingen, zoals uitgedroogde slachtoffers die worden opgegraven uit de kelder van een seriemoordenaar op live tv. Aan de positieve kant hebben we ook nieuw inzicht in de ernstige gevolgen die Bankman-Fried en zijn mede-samenzweerders waarschijnlijk zullen ondervinden.

Dit artikel is een uittreksel uit The Node, CoinDesk's dagelijkse verzameling van de meest cruciale verhalen in blockchain- en cryptonieuws. U kunt zich hier abonneren op de volledige nieuwsbrief.

Er is grote bezorgdheid geweest, vooral onder crypto-types, over wanneer en of Bankman-Fried voor de rechter zal worden gebracht. Ondanks duidelijke tekenen van fraude lijkt hij niet te zijn vastgehouden door de politie. Hij blijft op de Bahama's om interviews te geven die bedoeld zijn om zijn acties te verdoezelen en af ​​te leiden van het voortdurende geroezemoes van gruwelijke financiële ontdekkingen. Brian Armstrong, CEO van Coinbase, is niet de enige die dit als "verbijsterend" beschouwt.

De meest paranoïde waarnemers (en de ogenschijnlijk waanzinnige Bankman-Fried zelf) zouden kunnen vermoeden dat dit een lichte behandeling is, de vrucht van zijn jarenlange gunst bij Amerikaanse leiders. Maar het is waarschijnlijker dat de vertraging slechts een onderdeel is van het traag verlopende juridische proces, volgens een diepgaand nieuw juridisch rapport van de uitstekende MacKenzie Sigalos van CNBC. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft om een ​​onafhankelijk onderzoek van de zaak verzocht, en voormalig federaal aanklager Renato Mariotti zei tegen CNBC dat "het er zeker naar uitziet dat er sprake is van een ten laste gelegde fraudezaak."

En de mogelijke straf van Bankman-Fried is geen kleine aardappel. Hij kan worden veroordeeld tot levenslang in de gevangenis, vertelde Braden Perry, voormalig procesadvocaat van de Commodity Futures Trading Commission, aan CNBC. Dat is volgens de Amerikaanse richtlijnen voor veroordeling en rekening houdend met het aantal slachtoffers en de omvang van de schijnbare fraude bij FTX en de nauw verwante handelswinkel Alameda Research. Het CNBC-rapport gaat in bevredigende details over precies welke boeken naar Bankman-Fried zullen worden gegooid, en hoe hard.

Verhaal gaat verder

Zie ook: Wat een effectenadvocaat zou vragen aan FTX's Bankman-Fried | Mening

Het slechte nieuws is dat die richtlijnen voor straftoemeting vaak zijn "gebogen" om witteboordencriminelen zachtere straffen op te leggen. Dat is gebaseerd op de impliciete overtuiging, nog steeds wijdverbreid in het Amerikaanse rechtssysteem, dat zaken als financiële fraude en verduistering geen "echte" misdaden zijn. De jeugd van Bankman-Fried, gecombineerd met zijn voortdurende plan om zichzelf af te schilderen als een incompetente hansworst, zou ook onverdiende genade van een rechtbank kunnen ontlokken. Er is echte en aanhoudende publieke en politieke druk voor nodig om ervoor te zorgen dat Bankman-Fried krijgt wat hem te wachten staat.

Triggerwaarschuwing: financieel bloed

Bij hem komend is dat zeker het geval - en rechercheurs blijven maar lijken optrekken. De afgelopen dagen zijn er ten minste twee lekken naar boven gekomen die suggereren dat de fraude nog verderfelijker was dan eerder werd aangenomen.

Gegevens gedeeld met Bitcoin.com lijken aan te tonen dat Caroline Ellison, CEO van Alameda Research, vanaf mei 2022 een duizelingwekkend tekort van $ 1,3 miljard had op haar persoonlijke FTX-margehandelsaccount. Boekhouding bij zowel FTX als Alameda werd duidelijk beschouwd als een nadeel voor de doelstellingen van de organisatie (dat wil zeggen diefstal). Maar als we het zo lezen, komt dit tekort bovenop de duizelingwekkende verliezen die Alameda zelf op FTX mocht behalen.

Deze tekortkomingen, het moet benadrukt worden, wijzen meer op fraude bij FTX dan op misdrijven door Caroline Ellison of Alameda (hoewel er waarschijnlijk ook genoeg waren).

Het wordt steeds duidelijker dat een deel van de strategie van Bankman-Fried is om Ellison voor de gek te houden door Alameda de schuld te geven van het verliezen van geld. Dit werd vooral duidelijk in een dinsdag gepubliceerd interview met Frank Chaparro in The Block. Maar de echte misdaad hier was niet dat Alameda slecht handelde - het was het falen van FTX om eerlijke liquidatieregels af te dwingen voor Alameda, Ellison en misschien andere bondgenoten. Door hen vrij te stellen van margecontroles konden ze in feite FTX-gelden van klanten gebruiken voor speculatieve activiteiten. Bankman-Fried's achterbakse houding tegenover Ellison (naar verluidt een voormalige romantische partner) moet vooral worden begrepen als een indicatie van hoe weinig karakter hij heeft, ondanks zijn zorgvuldig opgebouwde altruïstische persoonlijkheid.

En de hits blijven maar komen: de Financial Times heeft een gelekte kopie ontvangen van de investeringsholdings van FTX Ventures, de venture capital (VC)-eenheid van de beurs. Eén cijfer staat hier voorop: de totale uitstroom van investeringen, geteld door de FT, loopt op tot meer dan $ 5,4 miljard.

Hier zit het probleem: het lijkt onmogelijk dat FTX die investeringen, samen met zijn andere enorme uitgaven, had kunnen betalen door simpelweg drie jaar aan beursinkomsten en zijn eigen risicokapitaalinstroom van $ 1,8 miljard. Misschien gebruikten sommige van de FTX Ventures-inzetten nep-FTX-geld zoals FTT, dus er is meer werk aan de winkel. Maar zeer eenvoudige rekenkunde suggereert niet alleen sterk dat FTX geld van klanten onderdompelde, maar dat de mensen die FTX runnen onmogelijk onwetend kunnen zijn geweest van dat feit.

Een ander detail uit die FTX Ventures-documenten kan al dan niet crimineel zijn, maar het is ondubbelzinnig walgelijk. Onder de entiteiten die geld ontvingen van FTX Ventures waren fondsen die aanvankelijk zelf in FTX investeerden, waaronder Sequoia Capital en Skybridge Capital. Waarom investeerden ze in hun investeerders? Vooral de Skybridge-deal had al een vreemde sfeer, zelfs toen deze in september werd aangekondigd. De financiering van FTX Ventures was bestemd voor de door Anthony Scaramucci geleide onderneming om cryptocurrency te kopen.

Dit betekende waarschijnlijk het kopen en bewaren van crypto via FTX, wat door de beurs wordt beweerd als voorwaarde voor andere deals. Dus gaf Skybridge (onder andere) eerst FTX geld om meer gebruikers aan te trekken. FTX stuurde die gebruikersgelden vervolgens effectief terug naar Skybridge (en anderen). Hierdoor bleven gebruikers fictieve saldi over, terwijl Skybridge het geld terugsluisde naar FTX. De technische term hiervoor is "shady as hell."

En nu wagen we ons in de echte kelder. Wat volgt is een hypothetisch verhaal dat zo schokkend, zo bloederig, zo gemeen is dat alleen de meest ijzersterke financiële gorehounds het zouden durven vermaken.

Zie ook: Laten we het hebben over het 'Puff Piece' van de Bankman-Fried New York Times | Mening

De Skybridge-aankondiging specificeert niet wat voor soort cryptostrategieën het fonds zou nastreven met het geld van FTX Ventures. Het meest huiveringwekkende scenario van een menselijke duizendpoot zou zijn dat Skybridge, en/of andere fondsen die tientallen miljoenen van FTX hebben gekregen, een deel van die geherhypotheceerde FTX-gebruikersfondsen hebben gebruikt om de uitwisselingstoken FTT te kopen, die door FTX is gemaakt.

>

Zoals ik heb beschreven, was de rol van FTT als onderpand in verschillende leningen de sleutel tot het hele kaartenhuis. Het opnieuw hypothekeren van gebruikersfondsen door externe fondsen te krijgen om ze te gebruiken om FTT te kopen of vast te houden, zou een groter hefboomeffect hebben gecreëerd voor creatieve boekhouding. Het is een mogelijkheid die meer dan grimmig en meer dan machiavellistisch is.

Misschien is dat alles wat we ons nu moeten afvragen. Tijd om te gaan genieten van wat licht amusement, iets om ons af te leiden van de diepten van de echte menselijke verdorvenheid. Ik zou een lichte ravotten voorstellen, zoals bijvoorbeeld "The Texas Chainsaw Massacre."