Het hedendaagse ondernemerschap

26 Apr 2024

Het hedendaagse ondernemerschap

De tijd van een lening bij de bank aanvragen, is voor veel jonge ondernemers al lang verleden tijd. In plaats daarvan zoeken ze steeds vaker andere manieren om hun eigen bedrijf te kunnen financieren. Een woord dat steeds vaker gebruikt wordt, is factoring. In dit artikel onderzoeken we wat factoring nu eigenlijk inhoudt, voor wie factoring een nuttige manier van zaken doen is, de kosten, en waar je het beste kunt beginnen. 

Factoring uitgelegd

Dus, wat is factoring? Kort gezegd is factoring een manier voor bedrijven om op een snellere manier bij hun geld te komen. In een normale situatie verricht een bedrijf een bepaalde dienst voor een klant. De klant heeft vervolgens een bepaalde hoeveelheid tijd om het bedrijf te betalen, wat er vaak toe leidt dat bedrijven een tijdje moeten wachten tot ze hun betaling in ontvangst kunnen nemen. Soms verloopt dit proces niet helemaal goed, en kan het zelfs zo zijn dat een bedrijf een flinke som geld misloopt, doordat klanten zich niet helemaal aan de afspraken houden. Met factoring kan een bedrijf voorkomen dat dit gebeurt. Je betaalt als ondernemer een klein deel van elke factuur aan een factoringbedrijf. In ruil daarvoor betaalt het factoringbedrijf een deel van de factuur eerder aan jou uit, en nemen zij het contact met jouw klant op zich. 

Voordelen van factoring

Deze eerdere betalingen brengen veel voordelen met zich mee. Zo heb je als bedrijf opeens een stuk meer bewegingsruimte, en kun je er zeker van zijn dat jij jouw eigen maandelijkse kosten standaard kan betalen. Daarnaast kun je er zeker van zijn dat elke klant zijn facturen op tijd gaat betalen, en ben je beschermd als dat de klant een keer niet lukt. Door deze nare klus uit handen te geven, blijft er ook nog eens meer tijd over om te investeren in andere dingen. Denk hierbij aan de boekhouding, adverteren, of het laten doorgroeien van jouw bedrijf.

Hoeveel kost factoring?

Het spreekt misschien wat voor zich, maar factoring kosten staan niet vast, en verschillen altijd per bedrijf. De specifieke voorwaarden van de factoringovereenkomst worden meestal bepaald aan de hand van de kosten die het bedrijf rekent. Wat wel vaak hetzelfde is, is de manier waarop je een factoringbedrijf betaalt. In de meeste gevallen betaal je een factoringbedrijf namelijk door middel van een klein percentage van de factuur die je aan hen verkoopt. Dit percentage dekt de service die het factoringbedrijf je levert, en in veel gevallen verzekert het je bedrijf ook nog eens tegen wanbetalingen.

Waar te beginnen

Heb je interesse in factoring, maar weet je niet helemaal zeker waar te beginnen? Dan is het misschien fijn om te weten dat je bij de meeste factoringbedrijven altijd eerst een factuur kunt uitproberen, zonder gelijk een overeenkomst af te sluiten. Zo kun je eerst kijken of het systeem jouw bedrijf ten goede komt, en of de service je bevalt. Mocht je vervolgens verder willen, dan zal een factoringbedrijf samen met jou kijken waar je bedrijf het meeste baat bij heeft.