Wat is het verschil tussen operationele lease en private lease?

19 Jun 2023

Wat is het verschil tussen operationele lease en private lease?

Leaseopties zijn tegenwoordig populairder dan ooit tevoren. Het is een slimme en financieel verantwoorde optie voor veel mensen. Maar welke leaseoptie past bij uw situatie? In deze blog gaan we het hebben over de verschillen tussen private lease en zakelijke operationele lease, en bespreken we welke optie het beste bij u past.

Of u nu op zoek bent naar een betrouwbare auto voor uzelf of voor uw bedrijf, het is belangrijk om de juiste keuze te maken. We bespreken de voor- en nadelen, de kosten, en welke factoren van belang zijn bij het maken van de juiste keuze. Lees snel verder om erachter te komen welke leaseoptie het beste bij uw wensen en behoeften past.

Beide opties hebben voordelen!

Zakelijke operationele lease en private lease zijn beide vormen van auto leasen maar er zijn enkele verschillen tussen de twee. Bij operationele lease is de leasemaatschappij eigenaar van de auto en is deze verantwoordelijk voor alle kosten, zoals verzekering, onderhoud en reparaties. Bij private lease is de consument zelf verantwoordelijk voor het regelen van deze zaken.

Een voordeel van operationele lease ten opzichte van private lease is dat de leasemaatschappij de risico's op zich neemt en de kosten op lange termijn kan beheersen. Daarnaast biedt operationele lease vaak meer flexibiliteit in termen van contractduur, kilometerstand en opties. Het is dus vooral geschikt voor zakelijke klanten die een stabiel budget hebben en geen risico willen lopen met onverwachte kosten.

Private lease daarentegen is meer geschikt voor particulieren die een vast bedrag per maand willen betalen voor hun auto en zich geen zorgen willen maken over extra kosten voor onderhoud, verzekeringen en wegenbelasting. Het is een handige optie voor mensen die geen grote investering in een auto willen doen en de zekerheid willen hebben van vaste maandelijkse kosten.

Een ander voordeel van private lease is de flexibiliteit

U kunt zelf bepalen hoe lang u de auto wilt leasen, meestal is dit tussen de 24 en 60 maanden. Daarnaast is het vaak mogelijk om het leasecontract tussentijds op te zeggen, bijvoorbeeld bij veranderingen in uw persoonlijke situatie. Ook kunt u vaak zelf de specificaties van de auto bepalen, zoals de kleur en de opties.