'Waarom laten we dit spul toe?' Jamie Dimon zegt dat investeren in crypto-tokens hetzelfde is als het kopen van 'pet rocks'

08 Dec 2022

'Waarom laten we dit spul toe?' Jamie Dimon zegt dat investeren in crypto-tokens hetzelfde is als het kopen van 'pet rocks'

Al jarenlang cryptocurrency-scepticus Jamie Dimon, CEO van bankgigant JPMorgan, heeft zijn afkeer van gedecentraliseerde digitale activa verdubbeld en crypto vergeleken met nutteloze "pet rocks".

In een interview met de "Squawk Box"-show van CNBC op dinsdag, verwees Dimon naar crypto als "een complete bijzaak" en zei dat de omroep er "te veel tijd aan [focust]".

"Cryptovaluta's die niets doen, ik begrijp niet waarom mensen er tijd aan besteden [om erover na te denken]," zei hij, eraan toevoegend dat JPMorgan "niet eens zeker wist of [Bitcoin] een echte markt is."

"Crypto-tokens zijn als huisdierstenen", zei hij, eraan toevoegend dat mensen "dit spul gewoon aan het ophemelen waren".

Dimon gaf een waarschuwing aan het Amerikaanse publiek en wees er ook op dat er bij de handel in Bitcoin minstens $20 tot $30 miljard aan ransomware betrokken was, en zei dat de cryptocurrency geplaagd werd door andere corruptieproblemen zoals het witwassen van geld, terrorismefinanciering, belastingontwijking en sekshandel.

"Waarom laten we dit gebeuren?" vroeg hij zich af. "Ik denk dat de regelgevers die banken in elkaar hebben geslagen, zich misschien wat meer op crypto zouden moeten concentreren."

Dimon is al lang een uitgesproken criticus van cryptocurrencies, eerder verwees hij naar de digitale tokens als een "gedecentraliseerd Ponzi-schema" dat "gevaarlijk" en "voor niemand goed" is.

De chef van JPMorgan, die weigert om naar crypto-activa te verwijzen als "valuta's", zei in oktober vorig jaar dat Bitcoin "waardeloos" was. Op dat moment naderde de waarde ervan een recordhoogte.

Terwijl hij dinsdag zijn afkeer van cryptocurrencies verdubbelde, verdedigde Dimon de blockchain-technologie die ten grondslag ligt aan het gebruik ervan en zei dat zijn mening over crypto "niet betekent dat blockchain niet echt is".

JPMorgan, en Dimon zelf, steunen al lang de Blockchain-technologie, waarbij de bank de eerste in Amerika was die een digitale munt creëerde en met succes testte die een fiat-valuta vertegenwoordigt, in dit geval de Amerikaanse dollar. De JPM Coin, mogelijk gemaakt door Blockchain, wordt door de bank gebruikt om intraday-terugkoopovereenkomsten uit te voeren.

Verhaal gaat verder

Wat kost Bitcoin in 2023 en daarna?

Bitcoin is, net als alle cryptocurrencies, een risicovolle en zeer volatiele investering, waardoor het moeilijk is om precies te voorspellen hoe de markt zich op korte en lange termijn zal ontwikkelen.

Het digitale activum, dat woensdag om 07.00 uur ET werd verhandeld tegen ongeveer $ 13.800, heeft in 2022 meer dan 60% van zijn waarde verloren, aangezien cryptocurrencies over de hele linie te maken hebben gehad met een wijdverbreide uitverkoop die bekend staat als de "crypto-winter". ”

Op het hoogste punt ooit was Bitcoin $56.580 waard, volgens cijfers van [hotlink]Coinbase[/hotlink].

Bitcoin is echter hersteld van de moeilijke jaren daarvoor.

In 2014 is de waarde ervan meer dan gehalveerd, waardoor de token-handel tegen het einde van het jaar slechts $ 334 bedroeg, en in 2018 daalde het opnieuw en verloor 84% van zijn waarde.

Het grootste verlies ooit was in 2010, toen het meer dan 92% verloor ten opzichte van het toenmalige record van ongeveer $30.

Ondanks turbulentie op de markt, blijft Cathie Wood, CEO van Ark Invest, bij haar oproep dat Bitcoin tegen 2030 $1 miljoen zal bereiken. Ondertussen gelooft miljardair-investeerder en CEO van Galaxy Digital Mike Novogratz nog steeds dat het zal stijgen naar een waarde van $500.000— maar niet binnen vijf jaar, zoals hij eerder voorspelde.

Bitcoin koers richting $5.000?

De ondergang dit jaar weerspiegelt de bredere cryptomarkt, die in november 2021 een marktkapitalisatie van $3 biljoen bereikte, maar nu een markt is met een waarde van ongeveer $850 miljard.

De uitverkoop, verergerd door de implosie van de grote cryptobeurs FTX in november, heeft geleid tot speculaties over de vraag of de wereld getuige is van "het einde van crypto", waarbij sommigen de ineenstorting van FTX aankondigen als het "Lehman-moment" van de cryptocurrency-markt. ”

In een onderzoeksnotitie op zondag waarschuwde Eric Robertsen, Global Head of Research van Standard Chartered, dat investeerders overrompeld zouden kunnen worden door een "verrassende" Bitcoin-duik die het digitale activum in 2023 nog eens 70% lager zou maken.< /p>

Robertsen zei dat de waarde van Bitcoin hierdoor zou worden versnipperd tot slechts $5.000.

Ondertussen zijn de analisten van JPMorgan van mening dat de bodem nog moet worden bereikt, waarbij de bank in november voorspelt dat het zal dalen tot ongeveer $ 13.000, terwijl de cryptomarkt te maken heeft met een "cascade van margestortingen".

Dit verhaal stond oorspronkelijk op Fortune.com

Meer van Fortune: de oude hedgefondsbaas van Rishi Sunak betaalde zichzelf dit jaar $ 1,9 miljoen per dag Maak kennis met de 29-jarige leraar met vier diploma's die mee wil doen aan de Grote Berusting home Elon Musk 'wilde Kanye West slaan' nadat hij de swastika-tweet van de rapper als een 'oproep tot geweld' beschouwde