Miljardair Ray Dalio waarschuwt dat de aandelenmarkt geen 'zeer schadelijke' renteverhogingen door de Fed heeft ingeprijsd

08 Dec 2022

Miljardair Ray Dalio waarschuwt dat de aandelenmarkt geen 'zeer schadelijke' renteverhogingen door de Fed heeft ingeprijsd

De aandelenmarkt houdt geen rekening met de mogelijkheid dat de Federal Reserve de rente verhoogt tot een "zeer schadelijk" niveau en zou in 2023 een scherpe correctie kunnen verwachten, aldus miljardair-investeerder Ray Dalio.

De oprichter van Bridgewater Associates zei woensdag dat de inflatie ergens rond de 4% of 5% zou kunnen liggen - ruim boven het door de Fed gewenste doel van 2%. Mocht dat gebeuren, waarschuwde hij dat de Amerikaanse centrale bank de rentetarieven zal moeten verhogen tot een bereik van bijna 6%.

"De Federal Reserve zal de kortetermijnrente naar dat niveau verhogen, wat zeer schadelijk is, zeer schadelijk voor de economie", zei Dalio tijdens een interview met Business Today.

Hij voegde eraan toe: "Maar wat de Federal Reserve probeert te doen, is die in evenwicht te brengen, met een rentetarief dat hoog genoeg is voor de schuldeiser, maar niet zo hoog voor de schuldenaar. En wat je dus gaat zien is een vertraging van het stijgingstempo, maar nog steeds in de buurt van meer dan 5%, waarschijnlijk in de buurt van 5,5%. Dit zal nog steeds een effect hebben op alle markten, met name aandelen."

S&P 500 KAN DE KOMENDE MAANDEN MET 20% DOELEN ALS DE RECESSIE TOETREKT, WAARSCHUWT BOFA

Ray Dalio, miljardair en oprichter van Bridgewater Associates LP, spreekt tijdens de Milken Institute Global Conference in Beverly Hills, Californië, op 1 mei 2019.

De S&P 500 is deze week al meer dan 4% gedaald als gevolg van zorgen over hoge inflatie, stijgende rentetarieven en sombere economische vooruitzichten blijven wegen op de markt. De Dow Jones Industrial Average is ondertussen bijna 1.000 punten gedaald, terwijl de technologiezware Nasdaq Composite ongeveer 5% is gedaald.

LEES IN DE FOX BUSINESS APP

Dalio waarschuwde eerder dat hogere rentetarieven een daling van 20% van de aandelenkoersen zouden kunnen veroorzaken op basis van het contante waarde-disconto-effect. Daarnaast zou er nog eens 10% negatief effect zijn van dalende inkomens, zei hij in september.

De Fed is begonnen aan de meest agressieve verkrappingscampagne sinds de jaren tachtig, terwijl ze probeert de inflatie onder controle te krijgen, die nog steeds in de buurt van het hoogste punt in 40 jaar ligt. Het huidige bereik van de federale fondsen van de benchmark van 3,75% tot 4% is ver in restrictief gebied en de Fed heeft geen tekenen van pauze getoond aangezien de inflatie abnormaal hoog blijft.

Verhaal gaat verder

FED'S POWELL SIGNAALT KLEINERE RENTEVERHOGINGEN ZOUDEN IN DECEMBER KUNNEN BEGINNEN

BESTAND - Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, spreekt tijdens een persconferentie in Washington, D.C., op 4 mei 2022.

Hoewel beleidsmakers tijdens hun bijeenkomst een voorkeur aangaven voor een kleinere renteverhoging van 50 basispunten volgende week hebben ze ook aangegeven dat ze honger hebben naar een hogere piekrente die de economische activiteit verder zou kunnen beperken.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat de rente waarschijnlijk een "enigszins hoger" niveau zal bereiken dan beleidsmakers aanvankelijk voorspelden in september, toen ze een mediane rente van 4,6% voorspelden in 2023.

KLIK HIER OM MEER TE LEZEN OVER FOX BUSINESS

'De tijd om het tempo van de renteverhogingen te matigen, kan al komen tijdens de vergadering van december', zei Powell vorige maand tijdens een toespraak in Washington. de vragen hoeveel verder we de tarieven moeten verhogen om de inflatie onder controle te houden en hoe lang het nodig zal zijn om het beleid op een restrictief niveau te houden."