De winter komt eraan: het 'beste land ter wereld' is van plan elektrische auto's te verbieden tijdens de energiecrisis. Is het tijd om de olievoorraden opnieuw te bekijken? Hier zijn 3 grote toneelstukken

08 Dec 2022

De winter komt eraan: het 'beste land ter wereld' is van plan elektrische auto's te verbieden tijdens de energiecrisis. Is het tijd om de olievoorraden opnieuw te bekijken? Hier zijn 3 grote toneelstukken

De winter komt eraan: het 'beste land ter wereld' is van plan elektrische auto's te verbieden tijdens de energiecrisis. Is het tijd om de olievoorraden opnieuw te bekijken? Hier zijn 3 grote toneelstukken

Elektrische voertuigen zijn de afgelopen jaren populair geworden. Maar EV's kunnen een flinke klap krijgen op basis van wat er in Zwitserland gebeurt.

Volgens een bericht in de Telegraaf van zaterdag overweegt het land noodmaatregelen bij een stroomtekort deze winter.

Zwitserland - het beste land ter wereld volgens een recente analyse van US News & World Report - zou de openingstijden van winkels kunnen verkorten, de thermostaten in gebouwen kunnen verlagen en het privégebruik van elektrische auto's kunnen beperken tot "absoluut noodzakelijke reizen".

Deze voorgestelde maatregelen zijn nog niet in wet omgezet. Maar ze dienen als herinnering dat elektriciteit niet op magische wijze bij elk stopcontact verschijnt — en dat elektrische auto's niet op sprookjesstof rijden.

Ondanks de toenemende focus op ESG-beleggen, is traditionele energie niet dood. Het Energy Select Sector SPDR Fund (XLE) — dat blootstelling biedt aan olie- en gasbedrijven — is tot nu toe zelfs met 52% gestegen.

Bovendien ziet Wall Street meer mogelijkheden in nogal wat bedrijven die zich bezighouden met de exploratie van koolwaterstoffen. Hier zijn er drie.

Mis het niet

'Hou je geld vast': Jeff Bezos gaf een financiële waarschuwing en zegt dat je misschien moet nadenken over het kopen van een 'nieuwe auto, koelkast of wat dan ook' - hier zijn 3 betere recessiebestendige aankopen

De Amerikaanse dollar heeft sinds 1971 98% van zijn koopkracht verloren - bescherm uw nestei met pensioen met dit stabiele alternatief

Meer dan 65% van de Amerikanen gaat niet op zoek naar een betere autoverzekering - en dat kan u $ 500 per maand kosten

Schel

Shell (NYSE:SHEL), met hoofdkantoor in Londen, is een multinationale energiegigant met vestigingen in meer dan 70 landen. Het produceert ongeveer 3,2 vaten olie-equivalent per dag, heeft belangen in 10 raffinaderijen en verkocht vorig jaar 64,2 miljoen ton vloeibaar aardgas.

Het is ook een nietje voor wereldwijde investeerders. Shell is genoteerd aan de London Stock Exchange, Euronext Amsterdam en de New York Stock Exchange.

De aan de NYSE genoteerde aandelen van het bedrijf zijn tot nu toe met 28% gestegen.

Verhaal gaat verder

Piper Sandler-analist Ryan Todd ziet een kans in de olie- en gassupermajor. Vorige maand herhaalde de analist een 'overweight'-advies op Shell en verhoogde hij zijn koersdoel van $65 naar $71.

Gezien het feit dat Shell vandaag rond $ 57 per aandeel wordt verhandeld, impliceert het nieuwe koersdoel van Todd een potentiële stijging van 25%.

Chevron

Chevron (NYSE:CVX) is een andere olie- en gasgrootmacht die profiteert van de grondstoffenhausse.

Voor het derde kwartaal rapporteerde het bedrijf een winst van $11,2 miljard, een stijging van 84% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet en andere bedrijfsopbrengsten bedroegen $ 64 miljard voor het kwartaal, een stijging van 49% op jaarbasis.

Lees meer: ​​Rijke jonge Amerikanen hebben het vertrouwen in de aandelenmarkt verloren - en zetten in plaats daarvan in op deze activa. Stap nu in voor sterke wind in de rug

In januari keurde de raad van bestuur van Chevron een verhoging van het driemaandelijkse dividendpercentage met 6% goed tot $ 1,42 per aandeel. Dat levert het bedrijf een jaarlijks dividendrendement op van 3,2%.

Het aandeel heeft ook een mooie rally doorgemaakt, met een stijging van 46% in 2022.

Morgan Stanley-analist Devin McDermott heeft een 'equal weight'-rating op Chevron (niet de meest bullish rating) maar verhoogde in oktober het koersdoel van $193 naar $196. Dat impliceert een potentiële stijging van 12% ten opzichte van de huidige niveaus.

Exxon Mobil

Met een marktkapitalisatie van meer dan $430 miljard is Exxon Mobil (NYSE:XOM) groter dan Shell en Chevron.

Het bedrijf kan bogen op de sterkste koersprestaties van de drie in 2022 — Exxon-aandelen zijn tot nu toe met 67% gestegen.

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom beleggers van het aandeel houden: de olieproducerende gigant gutst winsten en cashflow uit in deze grondstoffenprijsomgeving. In de eerste negen maanden van 2022 verdiende Exxon $ 43,0 miljard aan winst, een enorme stijging ten opzichte van de $ 14,2 miljard in dezelfde periode een jaar geleden. De vrije kasstroom bedroeg $ 49,8 miljard voor de eerste negen maanden, vergeleken met $ 22,9 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

Solide financiële gegevens stellen het bedrijf in staat geld terug te geven aan investeerders. Exxon keert driemaandelijkse dividenden uit van 91 cent per aandeel, wat neerkomt op een jaarlijks rendement van 3,4%.

Jefferies-analist Lloyd Byrne heeft een koopadvies op Exxon en een koersdoel van $133, ongeveer 25% boven het huidige koersdoel van het aandeel.

Wat nu te lezen

Je zou de huisbaas kunnen zijn van Walmart, Whole Foods en Kroger (en op kwartaalbasis forse inkomsten uit de supermarkt kunnen verzamelen)

Mitt Romney zegt dat een miljardairsbelasting een grote vraag naar dit fysieke bezit zal veroorzaken - stap nu in voor de zwerm superrijken

Amerikanen betalen bijna 40% meer aan woningverzekeringen in vergelijking met 12 jaar geleden - zo kunt u minder uitgeven aan gemoedsrust

Dit artikel geeft alleen informatie en mag niet worden opgevat als advies. Het wordt geleverd zonder enige vorm van garantie.