Costco-inkomsten aan dek te midden van afkoelende verkopen, inflatiedruk

08 Dec 2022

Costco-inkomsten aan dek te midden van afkoelende verkopen, inflatiedruk

Beleggers houden Yahoo Finance Company of the Year Costco nauwlettend in de gaten, aangezien het donderdag na sluiting van de markt zijn fiscale resultaten over het eerste kwartaal zal bekendmaken.

Costco komt in november uit de koelte van de verkopen, nu klanten voorzichtiger uitgeven te midden van nieuws over toenemende ontslagen en hardnekkig hoge inflatie. De omzetgroei in dezelfde winkel van de retailgigant nam af ten opzichte van oktober, meldde het bedrijf op 30 november.

Costco-aandelen werden vervolgens verkocht - het is in december met meer dan 7% gedaald - terwijl beleggers zich schrap zetten voor een verdere verkoopvertraging in 2023.

Hier is een overzicht van Costco voorafgaand aan het inkomstenrapport:

Waar Yahoo Finance naar kijkt

Verkooptrends in duurdere, discretionaire producten zoals tv's en sieraden;

Brutowinstmarges met inflatie die van haar hoogtepunt komt;

Tips van het management voor een verhoging van de contributie in 2023.

Costco-inkomsten: uitzicht vanuit de C-Suite

Costco-CEO Craig Jelinek tegen Yahoo Finance:

"Onze juwelierszaak is vertraagd. Als je naar de echt hoogwaardige televisietoestellen kijkt, zijn ze vertraagd. Ik denk dat mensen op dit moment heel, heel waardebewust zijn. Ze zijn altijd waardebewust, maar ik denk nu meer dan ooit."

Costco CFO Richard Galanti naar Yahoo Finance:

"Kijk, de afgelopen zes of acht maanden is er inflatie geweest en zorgen over een recessie. Mijn antwoord is: het regent op iedereen, misschien miezert het op ons, geen harde regen. En dus hebben we het een beetje beter gedaan dan onze collega's. Deze [maand] was een lichte daling in die cijfers. Ik heb deze rodeo in 38 jaar vaak meegemaakt. We blijven gewoon werken om de verkoop en de waarde te stimuleren."

Mensen winkelen voor etenswaren, waaronder geportioneerde kalkoendiners, in een Costco-winkel in Monterey Park, Californië op 22 november 2022. (Foto door Frederic J. BROWN / AFP)

Wat Wall Street zegt

Citi-retailanalist Paul Lejuez (neutrale beoordeling van Costco's aandeel):

"We schatten de winst per aandeel van Costco in het eerste kwartaal op $ 3,01 in vergelijking met de consensus van $ 3,12. Vergelijkbare verkopen zijn bekend, dus waar het echt om gaat is de marge. We weten dat non-foods de laatste tijd wat zwakker zijn geweest, wat volgens ons sommige druk op de brutomarge door een verschuiving van de mix naar verbruiksgoederen (zoals we hebben gezien bij anderen zoals Dollar General en Family Dollar). We schatten de brutomarge op 10,6% versus de consensus van 10,8%. het risico is waarschijnlijk al ingeprijsd. Op basis van de kwantitatieve analyse van Citi is Costco het drukst bezette aandeel in ons universum, wat altijd zorgt voor een lastige opzet om de winst binnen te halen, waarvoor een bijna perfect kwartaal nodig is. In het geval van Dollar General (een ander overvol aandeel binnen ons universum), zagen we dat het minder dan perfecte kwartaal de koers onder druk zette."

Verhaal gaat verder

CFRA-retailanalist Arun Sundaram (houd rating op Costco's aandeel):

"Costco rapporteert op 8 december de fiscale resultaten over het eerste kwartaal. Naast de verzwakking van de discretionaire verkopen denken we dat Costco te maken kan krijgen met margedruk door hogere kosten voor de toeleveringsketen (retailers hebben hun voorraad eerder ontvangen dan verwacht), grotere promotionele activiteiten en hogere lonen."

Meer berichtgeving over Yahoo Finance Company of the Year 2022:

Maak kennis met het bedrijf van het jaar van Yahoo Finance: Costco

Hoe we Costco verkozen tot Yahoo Finance's Company of the Year

Aandeel Costco: 5 overnames van analisten van Wall Street

Waarom sommige van onze 'beste bedrijven' keuzes niet zo zijn gebleven

Brian Sozzi is hoofdredacteur en anker bij Yahoo Finance. Volg Sozzi op Twitter @BrianSozzi en op LinkedIn.

Klik hier voor de nieuwste trending aandelenkoersen van het Yahoo Finance-platform

Klik hier voor het laatste beursnieuws en diepgaande analyses, inclusief gebeurtenissen die aandelen in beweging brengen

Lees het laatste financiële en zakelijke nieuws van Yahoo Finance

Download de Yahoo Finance-app voor Apple of Android

Volg Yahoo Finance op Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn en YouTube