Carvana-aandelen storten in te midden van faillissementsangst na schuldeiserspact en nog een koersdoel van $ 1

08 Dec 2022

Carvana-aandelen storten in te midden van faillissementsangst na schuldeiserspact en nog een koersdoel van $ 1

De aandelen van Carvana (CVNA) gingen woensdag in een spiraal nadat de grootste schuldeisers van de online autodealer naar verluidt een overeenkomst hadden getekend om samen te werken bij mogelijke herstructureringsonderhandelingen nu het bedrijf geconfronteerd wordt met een groeiend faillissementsrisico.

De aandelen van het bedrijf daalden woensdag met bijna 43%.

Bloomberg News, onder verwijzing naar mensen die bekend zijn met de zaak, meldde dinsdag dat een groep van Carvana's 10 grootste geldschieters die ongeveer $ 4 miljard van de ongedekte schuld van het bedrijf in handen hebben, een driemaandelijks pact hebben gesloten om samen op te treden in het geval van herstructurering. Namen van schuldeisers in het rapport zijn onder meer Apollo Global Management en PIMCO. (Openbaarmaking: Apollo Global Management is eigenaar van Yahoo.)

PIMCO en Apollo weigerden commentaar te geven. Carvana reageerde niet onmiddellijk op het verzoek van Yahoo Finance om meer informatie.

De ineenstorting van de aandelenkoers van Carvana op woensdag komt ook doordat Wedbush-analist Seth Basham het aandeel verlaagde naar Underperform en zijn koersdoel verlaagde van $ 9 naar $ 1 na het nieuws over de overeenkomst, daarbij verwijzend naar het toenemende faillissementsrisico voor het bedrijf.

"Deze stap [van schuldeisers] zal de machtsstrijd tussen geldschieters helpen voorkomen die zich recentelijk bij andere herstructureringen heeft voorgedaan", schreef Basham in een notitie. "Wij zijn van mening dat deze ontwikkelingen wijzen op een grotere kans op schuldsanering, waardoor het eigen vermogen waardeloos zou kunnen worden in een faillissementsscenario."

Basham noemde Carvana's overname van Adesa's fysieke veilingbedrijf in mei ook een "slecht getimede" deal die "een albatros om zijn nek heeft, niet alleen $ 336 miljoen aan extra jaarlijkse rentelasten toevoegt, maar het bedrijf ook opzadelt met extra reconditioneringscapaciteit die het niet nodig heeft."

Een autoautomaat van Carvana op 11 mei 2022 in Miami, Florida. (Foto door Joe Raedle/Getty Images)

De aandelen van de belegerde online autodealer doken woensdag onder de $ 4, de eerste keer dat de aandelenkoers van Carvana onder de $ 5 daalde sinds het bedrijf in 2017 naar de beurs ging. Carvana's aandeel is meer dan 98 dollar gedaald % year-to-date.

De afwaardering van woensdag ten opzichte van Wedbush komt doordat grote aantallen Wall Street-analisten de afgelopen maanden hun rating voor het aandeel hebben verlaagd.

Verhaal gaat verder

Vorige maand verlaagde Bank of America Carvana naar Neutraal vanwege zorgen over liquiditeit en cash burn. "We geloven nu dat Carvana zonder een geldinjectie waarschijnlijk eind 2023 geen geld meer heeft", zeiden Nat Schindler en Vincent Huebner van BofA in een notitie van 30 november.

Eerder in november zeiden analisten van Morgan Stanley dat aandelen $1 per aandeel waard zouden kunnen zijn, te midden van wat zij zagen als een verslechtering van de fundamenten van het bedrijf.

Alexandra Semenova is een verslaggever voor Yahoo Finance. Volg haar op Twitter @alexandraandnyc

Klik hier voor de nieuwste trending aandelenkoersen van het Yahoo Finance-platform

Klik hier voor het laatste beursnieuws en diepgaande analyses, inclusief gebeurtenissen die aandelen in beweging brengen

Lees het laatste financiële en zakelijke nieuws van Yahoo Finance

Download de Yahoo Finance-app voor Apple of Android

Volg Yahoo Finance op Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn en YouTube