Bruising Stock Reversal laat zien hoe Fed's Pivot te laat kan komen

08 Dec 2022

Bruising Stock Reversal laat zien hoe Fed's Pivot te laat kan komen

(Bloomberg) -- Voor veel beleggers was december een schok op de aandelenmarkt. Nadat ze waren meegezogen in een opwindende rally van zeven weken, moesten ze nu toekijken hoe de S&P 500 de langste periode van dalende dagen aan het begin van een maand sinds 2011 rapporteerde.

Meest gelezen van Bloomberg

Poetin noemt Russische kernwapens afschrikkende factor, zegt oorlogsrisico stijgt

Peruaanse president beschuldigd van staatsgreep na poging om congres te ontbinden

Wees voorzichtig, hier komen de voorspellingen voor 2023

Waarom stopten zoveel Amerikaanse mannen met werken? Sociale status kan de sleutel zijn, zegt onderzoek

Musk Spars met San Francisco over sonde van slaapkamers op Twitter

Niets ervan is bijzonder verrassend voor Rich Weiss.

De 62-jarige chief investment officer voor multi-assetstrategieën bij American Century Investment Management zegt dat een moment van afrekening te laat is voor stieren, wier obsessie met het rentebeleid van de Federal Reserve hen mogelijk blind heeft gemaakt voor de waarschijnlijke economische realiteit om uiteindelijk elke rally in aandelen de kop in te drukken.

De S&P 500 daalde woensdag, waardoor de verliezen in elke sessie groter werden sinds 30 november, toen signalen van Fed-voorzitter Jerome Powell over een vertraging van het tempo van renteverhogingen leidden tot een rally van 3%. Voor de laatste daling steeg de index in zeven weken tijd met 14%, ondanks een golf van winstverlagingen en zwakke economische cijfers op het gebied van huisvesting en productie.

"Een van de dingen die ik gevaarlijk vind, is dat veel beleggers op dit moment kortzichtig en pijnlijk gefocust zijn op de Fed - en alleen de Fed - en wanneer die spil gaat plaatsvinden", aldus Weiss. "En daardoor zien ze het grotere geheel niet."

Het probleem zoals Weiss het ziet, is dat herinneringen aan het snelle, door de Fed veroorzaakte pandemische herstel het denken domineren van de investeerders van vandaag, van wie velen zo geconditioneerd zijn door het succes van dip-buying dat ze een wankele basis in aandelen. Hoezeer beleggers de Fed-spil ook toejuichen, de realiteit is dat tegen de tijd dat de rente daalt, de economie meestal te zwaar is voor aandelen om nog ergens heen te gaan.

Verhaal gaat verder

De rally van de S&P 500 sinds half oktober stond op gespannen voet met de obligatiemarkt, waar de waarschuwingen voor een recessie luider werden en de rendementen op langlopende staatsobligaties verder onder die van kortlopende schulden daalden. Gedurende deze periode werd de verwachte groei van de bedrijfswinsten in twee van de drie kwartalen tot en met juni negatief. In september verwachtten analisten dat de winst voor alle perioden met ongeveer 5% zou stijgen, blijkt uit gegevens van Bloomberg Intelligence.

De visie van Weiss lijkt misschien off-base in een markt waar verliezen de laatste tijd eerder worden veroorzaakt door goede economische gegevens dan door slechte, passend bij de obsessie van de Fed. Hij maakt zich zorgen dat het verhaal van de 'spil' beleggers ervan weerhoudt verslechterende fundamentele factoren op te merken met een groter potentieel om schade op de lange termijn aan te richten.

"De storm komt er nu aan", zei Weiss. “Of het nu een tropische regenbui wordt of een orkaan van categorie 4, daar gokken mensen op. Het is alleen de vraag hoe ernstig en langdurig het zal zijn."

Aanstaande dinsdag volgt een update over de consumentenprijsindex, net voor de laatste beleidsvergadering van het jaar door de Fed.

Natuurlijk was de daling van 3,6% van de S&P 500 over vijf sessies breder dan diep, en een terugval van die basisomvang heeft dit jaar bijna elke maand plaatsgevonden. Zelfs na de pullback blijft de index in de buurt van zijn voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen zweven, een drempel die veel wordt gevolgd om de markttrend te meten. Voor de 19e sessie op rij zat de index binnen 3,1% van de langetermijntrendlijn, het langste stuk sinds 2019.

Maar de aanhoudende zwakte was ook zeldzaam gedurende een maand die vaak werd aangekondigd als een van de gunstigste voor aandelen in het kalenderjaar. In de afgelopen twee decennia zag de S&P 500 slechts drie andere keren een maand beginnen met een reeks verliezen als deze – de laatste keer in juni 2011. En men moet teruggaan naar 1996 om een ​​december te vinden die op een vergelijkbare zwakke manier begon. opmerking.

Van Morgan Stanley tot JPMorgan Chase & Co., strategen waarschuwden dat de bearmarkt nog niet op zijn beloop is, daarbij verwijzend naar de dreiging van een winstkrimp en een restrictiever monetair beleid van de Fed.

Jason Trennert, chief investment strategist bij Strategas Securities LLP, stelde voor dat beleggers die wedden op een soepele Fed hun posities zouden moeten heroverwegen. Na bestudering van de monetaire cyclus en aandelenprestaties sinds de jaren zeventig, ontdekte zijn team dat een echte spil naar accommoderend monetair beleid vaak een voorbode was van pijn voor aandelenstieren.

Na de eerste renteverlaging, blijkt uit het onderzoek van het bedrijf, daalde de S&P 500 in alle vorige versoepelingscycli op één na. Gemiddeld daalde de index 24% voordat hij een bodem vond.

“In veel gevallen ligt de hoop op een herstel van de aandelenkoersen in de verwachting van een Fed-spil in het monetaire beleid”, schreef Trennert vorige maand in een notitie. "De geschiedenis heeft echter geleerd dat beleggers voorzichtig moeten zijn met wat ze wensen."

Natuurlijk volgen aandelen de fundamentals niet altijd op de voet. Maar op de lange termijn wijken ze niet te veel af van zaken als inkomsten. Op dit moment, met ongeveer 17 keer de winst, handelt de S&P 500 ongeveer in lijn met zijn 10-jarige gemiddelde. Dat is een veelvoud dat verontrustend is voor beleggers zoals Weiss van American Century, aangezien de 10-jaars Treasury-opbrengst over hetzelfde traject het dubbele is van het gemiddelde niveau en er een winstrecessie op de loer ligt.

De laatste rally was de derde keer dit jaar dat de S&P 500 meer dan 10% steeg vanaf een dieptepunt. De vorige pogingen, de ene in maart en de andere van juni tot augustus, slaagden beide niet en de index zakte binnen enkele weken naar nieuwe dieptepunten.

“Er zijn veel investeerders die gewoon zo bang zijn dat ze de afslag gaan missen”, zei Weiss van American Century. "Ze blijven anticiperen op de bocht en springen er weer in, maar voortijdig."

Meest gelezen van Bloomberg Businessweek

Airbus komt voor de 737 van Boeing

De cultus van de detailhandelaar is uitgedoofd

China is de wildcard voor wereldwijde inflatie in 2023

De virale lijst die een Yale-professor in een vijand van de Russische staat veranderde

De club met een wachtlijst van 60.000 vrouwen

©2022 Bloomberg L.P.