Biden sluit zich aan bij Tim Cook om TSMC's US Chip Venture van $ 40 miljard te begroeten

08 Dec 2022

Biden sluit zich aan bij Tim Cook om TSMC's US Chip Venture van $ 40 miljard te begroeten

(Bloomberg) -- President Joe Biden vierde de plannen van Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. om zijn investeringen in Arizona te verhogen tot $40 miljard en een tweede fabriek te bouwen, met bedrijven als Apple Inc. die graag meer chips uit de VS willen halen.

Meest gelezen van Bloomberg

Poetin noemt Russische kernwapens afschrikkende factor, zegt oorlogsrisico stijgt

Peruaanse president beschuldigd van staatsgreep na poging om congres te ontbinden

Wees voorzichtig, hier komen de voorspellingen voor 2023

Waarom stopten zoveel Amerikaanse mannen met werken? Sociale status kan de sleutel zijn, zegt onderzoek

Musk Spars met San Francisco over sonde van slaapkamers op Twitter

“Dit zijn de meest geavanceerde halfgeleiderchips ter wereld. De chips zullen iPhones en MacBooks aandrijven”, zei Biden tijdens een bezoek aan een fabriek van $ 12 miljard die TSMC al aan het bouwen is in Phoenix. “Apple moest alle geavanceerde chips uit het buitenland kopen. Nu gaan ze meer van hun toeleveringsketen hier in huis halen. Het zou een game changer kunnen zijn.”

De plannen van TSMC zijn een showcase van de inspanningen van de regering om bedrijven aan te moedigen om meer chipproductie naar de VS te halen en een herhaling van de leveringsonderbrekingen van de afgelopen twee jaar te voorkomen, die bedrijven honderden miljarden aan omzet hebben gekost. Biden kreeg een rondleiding over de site en hield zijn opmerkingen voor een spandoek met de tekst 'A Future Made in America'.

Het Phoenix-evenement, gehouden om een ​​bouwmijlpaal te vieren, trok een groot aantal CEO's, waaronder Tim Cook van Apple, Lisa Su van Advanced Micro Devices Inc., Peter Wennink van ASML Holding NV en Jensen Huang van Nvidia Corp.

>

Grote klanten hebben er bij TSMC op aangedrongen om meer geavanceerde halfgeleiders te bouwen in de VS. Cook bevestigde in opmerkingen tijdens het evenement dat Apple chips uit Arizona zou gebruiken.

"De vooruitgang die we hebben geboekt met Apple-silicium heeft onze apparaten getransformeerd", aldus Cook. "Dankzij het harde werk van zoveel mensen kunnen deze chips nu met trots het stempel 'Made in America' dragen."

Lees meer: ​​Apple's Cook bevestigt de push van made-in-US chips in de fabriek in Arizona

AMD's Su zei dat haar bedrijf ook chips zou betrekken van de fabrieken in Arizona, en noemde de investeringen "cruciaal voor zowel de halfgeleiderindustrie als ons uitgebreide ecosysteem van partners en klanten." "AMD verwacht een belangrijke gebruiker te worden van de TSMC Arizona-fabrieken en we kijken ernaar uit om onze krachtigste chips in de Verenigde Staten te bouwen", zei Su in een verklaring.

Verhaal gaat verder

Zakensecretaris Gina Raimondo en leidinggevenden van TSMC, waaronder oprichter Morris Chang, voorzitter Mark Liu en Chief Executive Officer C.C. Wei waren aanwezig bij het evenement, evenals CEO's van Applied Materials Inc., Lam Research Corp., KLA Corp. en Tokyo Electron Ltd.

TSMC zal waarschijnlijk miljarden aan subsidies ontvangen van de Chips and Science Act, een maatregel die Biden in augustus heeft ondertekend en die ongeveer $ 50 miljard aan stimulansen biedt aan bedrijven om halfgeleiders te produceren in de VS.

“TSMC zet zich in voor het bouwen van een sterk halfgeleiderproductie-ecosysteem in de Verenigde Staten”, zei Liu tijdens de ceremonie.

QuickTake: waarom het maken van computerchips een nieuwe wapenwedloop is geworden

De TSMC-aankondiging zorgde voor een overwinningsronde voor Biden in een staat op het slagveld die hem hielp het presidentschap in 2020 te winnen en waar de Democraten nipte verkiezingen voor de gouverneur en een zetel in de Amerikaanse Senaat wonnen in de tussentijdse verkiezingen van november. De Republikeinse gouverneur Doug Ducey en de democratische staatssecretaris Katie Hobbs, de verkozen gouverneur, woonden het evenement bij.

Maar ook het bezoek van de president aan Arizona zorgde voor controverse. Republikeinen hebben Biden ertoe aangezet om de grens tussen de VS en Mexico te bezoeken om te zien hoe het recordaantal overstekende migranten staten als Arizona treft. Gevraagd waarom hij dit niet deed tijdens zijn reis, zei Biden dinsdagochtend tegen verslaggevers: "Omdat er belangrijkere dingen aan de hand zijn", daarbij verwijzend naar het TSMC-evenement.

“Ze gaan miljarden dollars investeren in een nieuwe onderneming”, zei Biden.

De bouw van TSMC's tweede locatie in Arizona begint in het komende jaar en de productie start in 2026. Naast de meer dan 10.000 bouwvakkers die zullen helpen bij de bouw van de locatie, zullen de twee fabricagefabrieken in Arizona naar verwachting nog eens 10.000 goedbetaalde hightech-banen, waaronder 4.500 directe TSMC-banen.

De eerste fabriek zal geavanceerde 4-nanometerchips maken wanneer deze in 2024 online komt en de tweede fabriek zal nog geavanceerdere 3-nanometerchips maken. Wanneer TSMC echter in 2026 begint met het maken van chips van 3 nanometer in de VS, zal de technologie in Arizona nog minstens één generatie achterlopen op wat beschikbaar is in Taiwan.

Lees meer: ​​TSMC is van plan om op aandringen van Apple meer chips in de VS te maken

De klanten van TSMC hebben er bij het bedrijf op aangedrongen om zijn nieuwste technologieën gelijktijdig in de VS en Taiwan uit te rollen, wat zou helpen bij het vervullen van een doelstelling van de Biden-administratie om de meest geavanceerde chips ter wereld op Amerikaanse bodem te laten produceren. Maar Taiwanese en bedrijfsfunctionarissen hebben gezegd dat ze van plan zijn de nieuwste technologie thuis te houden.

--Met hulp van Akayla Gardner en Ian King.

Meest gelezen van Bloomberg Businessweek

Airbus komt voor de 737 van Boeing

De cultus van de detailhandelaar is uitgedoofd

China is de wildcard voor wereldwijde inflatie in 2023

De virale lijst die een Yale-professor in een vijand van de Russische staat veranderde

De club met een wachtlijst van 60.000 vrouwen

©2022 Bloomberg L.P.